İSLAMDA MEŞHUR KUYULAR

REVHA KUYUSU:(SECASİC KUYUSU)

Revhâ mescidi eski Mekke, Medine arası yolu üzerinde yer alan ve Medine’den 75 kilometre uzaklıkta bulunan bu vadi, rivayetlerde sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa (S.A.V)efendimizin bir kaç kez bu vadiden geçtikleri ve dinlenip kuyularından su içip bu noktada namaz kıldıkları mevkidir.



Burası Secasic (Revhâ) vadisidir, Hz. Musâ, Revhâ vadisine yetmiş bin kişi ile uğramıştı. Yetmiş Peygamber gelip bu mescidde namaz kılmıştır. ”Bu vadi, Cennet vadilerindendir.” yine Peygamber efendimiz, Revhâ vadisi hakkında “Bu vadi, Cennet vadilerindendir.” “Mûsâ bin İmran’ı, bu vadide, kısa saçaklı aba içinde ihrama girmiş bir halde görür gibiyimdir!” “Varlığım, kudret elinde bulunan Allaha yemin ederim ki: Meryem’in oğlu da, hac veya Umre edici, ya da, her ikisini birleştirici olarak muhakkak Fecc-i Revhâ’da Telbiye edecektir!” buyurmuştur. Secsec arapça kelime manasıyla ne sıcak nede soğuk orta halli manasıyla kullanılır.



















TUFLE KUYUSU:

TUFLE KUYUSU /USFAN / MEKKE : (RECİ KUYUSU TARAFINDA)
Bi’r-u Tefle: Peygamberimiz, 1400 sahabiyle Hudeybiye’ye giderken bu kuyunun olduğu yerde geceyi geçirmiştir. Bu kuyunun suyu çok acı olduğu için içilmezdi. Bunun üzerine Efendimiz ağzına biraz su alıp tekrar kuyuya boşalttıktan sonra, kuyunun suyu çok tatlı bir su haline gelmiştir. 










HUDEYBİYE KUYUSU:
(RIDVAN BİATI'NIN YAPILDIĞI YER)(Biat-ür-Rıdvan )





HA KUYUSU:
Medine Mescid-i Nebi'nin kuzey girişinde bulunan Ebu Talha 'nın meşhur Ha kuyusu. Peygamberimiz bu kuyuyu çok severmiş.








BİRİ TUVA:TUVA KUYUSU
Mescid-i İcâbe’ye bir hayli yakın, Mekke belediye binasının karşısında beyaz, küçük bir yapı dikkat çeker. Burası aslında bir su yapısıdır. Bir kuyu ve yan haznesi bulunmaktadır.
Peygamber Efendimiz(sas) bir dönem buraya uğramış ve bu kuyunun yanında istirahat etmiştir. Kuyunun adı Tuva ve buraya Arapça adıyla Bi’r-i Tuva (Tuva Kuyusu) diyorlar. Kâinatın Efendisi(sas) Miladi 630 yılında Mekke’nin fethi için yola çıktığında şehre girmeden 2 gün önce Cumuh denilen yerde gecelemiştir. Mekke’ye giriş öncesinde son geceyi de Tuva Kuyusu başında geçirecek, burada istirahat ederek, kuyudan boy abdesti alarak şehre bu yoldan girecektir.





RUME KUYUSU / MEDİNE  :Hz Osman'ın Yahudiden satın alıp vakfettiği kuyudur.




















ERİS KUYUSU:YÜZÜK KUYUSU /KUBA:
 Hz. Osman'ın nübüvvet mührünü düşürdüğü kuyudur.Kuba mescidinin hemen yakınındadır 2015 yılında kuyu tamamen kapatılmıştır.Eris ,kuyunun sahibinin adıdır.