Kabe etrafında işlenen cinayet , katliam, toplu ölüm ve savaşlar


EBREHE'NİN FİL ORDUSU:
Peygamberimizin dedesi Mekke reisi Abdulmuttalip ile Habeşistan Krallığı’nın (Etioyopya)Yemen valisi olan Ebrehe arasında geçen Kuranda anlatılan olay.Ebrehe milâdî 570 yıllarında San’a şehrinde, ‘Kulleys’ adı verilen muhteşem bir kilise yaptırmıştı.Müzdelife ile Mina arasında ilerleyen orduya Ebabil kuşları saldırısı olur.



HAÇLILARIN TAPINAK ŞOVALYELERİ İLE YAPTIĞI İŞGAL GİRİŞİMİ:1180
Selahaddin Eyyubi tarafından engellenmiştir.


PORTEKİZLİLERİN İŞGAL GİRİŞİMİ: 1500 başları

Cidde limanına kadar sokulup peygamberin mezarını çalmak , kabeyi yıkmak hedefleri vardır.Memlükler ve Yavuz sultan zamanlarında engellenmiştir.



EMEVİLER DÖNEMİ HACCAC'IN KABE KUŞATMASI:

Ebu Süfyanın ,yerine oğlu Yezidi geçirmesiyle başlayan saltanat sürecindeki Kerbala hadisesi sonrası Mekkede Abdullah Bin Zubeeyr'in (Zübeyr ibni Avvam'ın oğludur, Aişe'nin kardeşi Esma'nın oğludur) hilafetini ilan etmesiyle başlamıştır.
Bu kuşatmadan önce Harre katliamı olmuştur.3 gün her şey helal sayılmıştır.Kabe kuşatılmıştır.Bu sırada kabe yıkılmış ,yanmıştır. Bu sırada Yezid ölünce bu kuşatma kaldırılıp ordu  Şam'a dönüyor.Bundan sonra kabe yeniden onarılmıştır.İbrahim peygamberin zamanındaki şekle çeviriyor.(iki kapılı ve yere yakın hicr mevkisi kabe içinde)
Daha sonra Mervan'ın komutanı Haccac bu kuşatmayı gerçekleştiriyor.Mancılıklar kurdurup Kabeyi ve Mekke'yi kuşatıp taşlatmıştır.Kuşatma 6 ay sürmüştür.
Abdullah İbni Zubeyr bu kuşatmada şehit düşmüştür.Mekke'yi Haccac ele geçirmiştir.Kabeyi eski haline döndürmüştür.(peygamber dönemindeki gibi tek kapılı ,hicr mevkisi dışarda)



BATİNİ ,KARMETİ HAREKETİ BASKINI:930
Hacerül esveti Bahreyne götürmüşlerdir.21 yıl bu taş yerinde olmamıştır.(Taş parçalanmış sonradan alçıyla tutturulmuştur)
Hacer al- Esved’in geri verilmesi ve Hacılara bir daha saldırılmaması için Bağdad, heryıl Bahreyn Karmati Devletine yüklü bir vergi vermeye başlamıştı. Kara Taşı ise, ancak 934 anlaşması gereğince ve Fatımilerin ricası üzerine, 21 yıl sonra kendileri götürüp yerine koydu.


VAHHABİ BASKINI: 1803
Mekke ve Medinedeki kabir ,türbe ve mekanlar yıkılmıştır.Kabe'ye zarar verilmemiştir.Daha sonra tekrar Osmanlı eline geçse de ,en sonunda Suud yönetiminde kalmıştır.



1979 MEKKE BASKINI:




20 kasım 1979 günü (Hicri 1400 yılı başlangıcı yani islami 15. yy başlangıcı) Kabe'de sabah namazının ardından yaklaşık 500  eylemci, daha önce Kabe'nin çeşitli bölümlerine sakladıkları silahları alarak ateş etmeye başladılar. Kısa bir süre sonra Kabe'nin mikrofon sistemini ele geçiren eylemciler, giriş kapılarını kapatarak Kâbe'yi teslim aldılar.Eylemin liderinin kayın bıraderi Mehdi olarak ilan ettiler.

Hadislerde rivayet edildiği gibi eylemciler  bu kişiye  hacerül esvetle ,makamı ibrahim arasında biat ederler.Bu törenden sonra mikrofun ele alınarak siyasi mesajlar verilir.sloganlar atılır.

Eylemciler "emperyalistlerle işbirliği yapan, petrolü yabancılara peşkeş çeken, islami hükümleri tam olarak uygulamayan" Suudi krallığı'nın yıkılmasını, yerine İslam Devleti'nin kurulmasını istiyorlardı.

Olup bitenleri kendi başlarına halledemeyeceklerini farkeden suudi yönetimi, pakistan'dan destek istedi (giriş katlar kurtarılıyor)Alt katlar için  Fransa'dan antiterör birlikleri talep edildi. ama, gayrimüslimlerin mekke'ye girmeleri dinen yasaktı. yasak, Mekke kadısı Bin bas'ın verdiği bir fetva ile halledildi, Fransız askerlere Mekke'ye varmalarından önce kâğıda yazılmış kelime-i şehadet okutuldu, böylece güya müslüman oldukları kabul edildi ve mekke'ye getirilerek kabe'nin etrafına yerleştirildiler.

Suudi hükümeti sünni isyancıların dinden çıktığını belirten bir fetva yayınlar. Fransız özel harekatı ve Yahudi bir özel güvenlik şirketinin personeline Suudi askeri üniforması giydirilerek Beytullah' ta insan avı başlar.

Gıfari caddesinden Mescid-i haram' a kadar olan çizgide çok şiddetli çatışmalar olur. Kabe' ye saklanan hiç kimse kurtulamaz. Kabe dışındaki Ebu Kubeys dağı' na mevzilenen isyancılar arkadaşlarının yardımına koşsalar da yetişemezler.Allah dostu seyyid.
İşgalin 6. günü operasyon başladı.(15 gün sürdü) önce kapıları tutan eylemcilere yoğun ateş açıldı. ardından zırhlı araçlarla kâbe'nin kapıları kırılarak içeri girildi. bir yandan da helikopterlerle Kâbe'ye indirme yapıldı.

Göğüs göğüse çarpışmaların ardından suudi kuveetleri, zemin katı ve üst katları ele geçirdi. operasyon sırasında zehirli gazlar kullanılarak eylemcilerin etkisiz hale gelmeleri sağlandı.

Eylemcilerin lideri Cuheyman (Asker kökenli ,daha sonra İslami ilimlere merak sarmış,Mehdi iddiası var.Albani'nin öğrencisidir.) sağ olarak yakalandı.

Operasyon sonucu 127 suudi güvenlik gücü öldü. isyancılardan ölenlerin sayısı ise 117. baskın sırasında Kâbe'de namaz kılan ziyaretçilerden ise 26 kişi öldü.

Yargılamalar sonrasında baskına karışan 63 kişi, kafaları kesilerek idam edildi.


1987 İRANLI HACILARIN KATLEDİLMESİ OLAYI:

İslam düşmanı ülkeleri protesto için bir grup hacı “Kahrolsun İsrail!”, “Kahrolsun Amerika!” , “Kahrolsun Rusya!” ve “Kahrolsun münafık Saddam!” sloganı atarak İranlı hacıların önderliğinde, gösteri gerçekleştirdi. Gösteri esnasında, saldırıya uğrayan hacılardan yaklaşık 400’ü İranlı, 200 diğer ülkelerden 600 kişi vahşice katledildi.

Olayı yaşayanların ağzından:
"Cuma namazından çıktık. Cin Mescidi’nin olduğu sokaktaydık. Baktım bir kalabalık yürüyor, etrafımdakilere sordum “bu insanlar nereye gidiyor?” diye. Kalabalığın İslam düşmanı ülkeleri protesto etmek için yürüyüş yapacaklarını söylediler. Hiç tereddüt etmeden onlara katıldım. Herkes kendi dilinde “Kahrolsun İsrail!”, “Kahrolsun Amerika!” , “Kahrolsun Rusya!” ve “Kahrolsun münafık Saddam!” diye sloganlar atıyordu, birden yolun etrafındaki evlerden üzerimize tüp, bıçak gibi maddeler yağmaya başladı. Biz daha ne olduğunu anlamadan silahlı, sivil kimseler üzerimize ateş yağdırdı. Ben önce bizleri öldürmek için saldırdıklarına inanmadım ama etrafımdakiler bir bir yere yığılıyordu. Hep belden üstümüzü hedef aldılar. Yerlerde küme küme cesetler vardı. Balık kasalarına balık istif eder gibi insanlar birbirinin üzerine yığılmıştı. Adeta bir mahşer provasıydı. Bize saldıranların ellerinde kalın sopalar vardı. Kadın, erkek demeden herkese öldüresiye vuruyorlardı. Bir ara bacağımda bir sızı hissettim ve yere düştüm. Çok şükür yakınımda bir kaldırım taşı vardı, ona tutunarak ezilmekten kurtuldum. Bunları size birkaç dakika içerisinde anlatıyorum ama sanmayın bu kadar kısa sürdü."

1987 Kabe olayları olay günü videosu:



KAZALAR:
1990 yılı 1426 kişi öldü:Mekke’de yaya tünelinde çıkan izdiham


1994, yılı 270 kişi öldü: Şeytan taşlama sırasında

1997 - Mina’da hacıların kaldığı kampta çıkan yangında 343 hacı hayatını kaybetti.

1998 - Şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 119 hacı öldü.

2001 - Yine şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 35 kişi öldü.

2003 - Şeytan taşlama sırasında 14 hacı ezilerek öldü

2004 yılı 251 kişi öldü: Şeytan taşlama

2006 yılı 345 kişi öldü  :Mina’da şeytan taşlama alanında bayramın 3’üncü günü güneşin tam tepede olduğu vakitte (Zeval Vakti), başlayan şeytan taşlamada izdiham yaşandı. 3 milyonu aşkın hacının Zeval Vakti aynı anda şeytan taşlama bölgesine hareket etmesi sonucu Cemerat Köprüsü’nde çok sayıda hacı ezilerek yaşamını yitirken, yüzlercesi de fenalık geçirdi.





2015 VİNÇ KAZASI: (11 /09/2015 )
Fırtınalı  havada Kabe'de meydana gelen kazada 12'si Türk, 107 kişinin hayatını kaybetti.






2015 YILI MİNA FACİASI: ( 24/09/2015 )

769 kişi öldü.Şeytan taşlama sırasında.Vinç kazasından iki hafta sonra meydana geldi.