MEKKE TARİHİ FOTO


Mekke gezilecek yerler foto resim mescidi haram peygamberin evi kabe harita kroki plan uydu




Mekke-i Mükerreme'de Ziyaret Edilecek Yerler:


1— Hira Dağı: Hira dağı ilk vahyin geldiği yerdir. Mekke'ye 9 km.'dir. Etrafı dik dağlarla çevrilidir. İnmek ve çıkmak son derece güç, sert taştan, topraksız bir dağdır. Mekke'yi bu dağdan en ince teferruatına kadar seyretmek mümkündür. İlk vahyin geldiği mağara halen durmaktadır.


2— Kubeys dağı: Efendimizin ayın ikiye bölünmesi mucizesi bu dağın tepesinde cereyan etmiştir. Hz. Bilâl'in evi de bu tepede idi. Mekke'nin en yüksek tepelerinden biri olan bu dağın tepesinde. Hz. Bilâl çok ezân okudu.
Hz. İbrahim oğlu İsmail ile Kabe'nin inşaatını bitirdikten sonra Allah'ın emri ile bu dağın tepesine çıkıp, dört bir yana dönerek insanları hacc'etmeğe çağırdı. Rivayete göre bu sesi yerle gök arasında, ruh aleminde, annelerinin rahminde, babalarının sulbünde bulunan insanlar işiterek «Lebbeyk...» diye cevap verdiler. Kubeys dağı Kabe'nin tam karşısındadır.






3— Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Doğduğu Ev: Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Mekke'nin doğusunda
«Şuubu Benî Haşim ve Zukak'ul-Mevlid Caddesinin Leyi çarşısındaki Dârud-Tababia» adındaki evde doğdu . Hacc'a gidenler adı geçen evin yerini görmek için arayıp soruşturuyorlar. Burayı görmeden geriye dönmüyorlar. Yeni yapı haline getirilen bu ev vakıf binasıdır. İçeride Efendimizin valideleri Hz. Amine Hatun'un elleriyle salladığı ağaç beşik olduğu gibi durmaktadır.Rasulullah'ın doğduğu ev -bugün kütüphane yapılarak "ziyarete kapatılan"- mekanın kapı girişinin hemen sağındaki odanın yeridir.









4— Hz. Hatice (r.anhe) nin evi: Mesfele yolu cihetinde Kabe'nin iki yeşil minaresi vardır. Bu minarelerin tam karşısında üzeri yeşil kubbeli bir ev vardır. Bu ev Hz. Hatice (r. anhe) validemizin evidir. Evin şimdiki yapısı o zamanki yapı değildir. Bu evin olduğu yer Peygamber (s.a.v.) Efendimizin 25 yıl Hz. Hatice (r. anhe) validemizle birlikte oturdukları yerdir. Bu bina şu anda umumî vakıf olarak islâmi ilimler vakfiyesidir.
Ancak, bir rivayete göre de bu ev, Peygamberimizin sıkça yanına gidip geldiği sahabelerinden birinin evidir, deniyor. Bu sebeple buraya Darun-Nedve'de derler. Hz. Ebu Bekir (r.a.) ve Hz. Ömer (r.a.) başta olmak üzere Sahabe-i Kiramdan çoğunun bu evde islamı kabul ettikleri rivayeti vardır. Rivayetlerin hangisi gerçek olursa olsun Efendimiz burada birçok sahabiyi İslâm ile şereflendirmiştir.Aşağıdaki notu oku.






Hz. Hatice, Hz. Fâtıma ve diğer çocuklarını bu evde dünyaya getirdiği için Mevlîd-i Fâtıma (Fâtıma'nın doğum yeri) ismiyle de bilinir bu kutlu mekân. Rasûlüllah, Hz. Hatice ile bu evde evlenmiş, Medîne'ye hicretine kadar da bu evde oturmuştu. Sonraki yıllarda Hz. Muâviye tarafından satın alınarak mescide dönüştürüldü. Lâkin bu ev de diğerlerinin uğradığı âkıbetten kurtulamayarak yıktırıldı.Aşağıda bu evin  Kanuni sultan Süleyman zamanından kalma mescid halinin kalıntılarını görmektesiniz.










Hz. Hatice, Peygamberimizle evlenmeden önce Ebû Kubeys Tepesi önlerinde bir başka evde oturuyordu. Peygamberimizle evlendikten sonra Mescid-i Haram'ın Merve Kapısı karşısında 15 metre kadar ileride bulunan yeni evine taşınırken, Ebû Kubeys Tepesi önlerindeki eski evini de ilk kızı Zeynep'e evlilik hediyesi olarak vermişti. Peygamberimiz Hz. Hatice ile evlendikten sonra oturacakları evi, Hz. Hatice'nin yeğeni Hakîm bin Hizam'dan satın almış ve Hz. Hatice ile buraya yerleşmişti. Bu evin 3 odası vardı. Peygamberimizin Medine'ye hicret etmesiyle Hz. Ali'nin ağabeyi Âkil bin Ebû Tâlip evi sattı. Hattâ Peygamberimiz Mekke fethi sonrasında "Nerede kalacaksınız yâ Rasûlâllah?" diye soranlara "Âkil bize kalacak ev mi bıraktı?" diye sitemli bir cevap vermişti. Hz. Muâviye halîfe olunca bu evi satın alarak tâmir ettirdi. Osmanlılar dönemine kadar hiç değişmeden gelen bu evi Kânûnî Sultan Süleyman mescide çevirmiş, üzerine bir kubbe, içine de bir mihrap yaptırmıştı. 3 odalı bu mescidin sağındaki oda, peygamberimizin Cebrail ile çok defâ görüştüğü oda olduğu için bu odaya "Vahiy Odası" denmiş, bir diğer odada ise Hz. Fâtıma doğmuştu. Bir zamanlar Mekke'de Kâbe'den sonra en hayırlı ev, Peygamberimizle Hz. Hatice'nin evlendiği bu ev kabul edilirdi. Bu kutlu mekân da şu an yok olmuş durumda.



5— Hz. Bilal’in evi, Hz. Hamza'nm evi, Hz. Ömer'in evi... Ve diğerleri: Mekke şehri- Kâbe-i Muazzama'nın etrafında çevrelenmiştir. İslâm'dan önceki Mekke ileri gelenlerinin evleri Kâbe'nin etrafında ve hemen hemen yan yanadırlar, Hz. Hatice (r. anhe) nin evi, Hz. Hamza (r.a.)nın evi, Hz. Ömer (r.a.) nin evi, Hz. Ebu Bekir (r.a.) nin evi,.Ebu Talib'in evi, Ebu Cehil ve Ebu Süfyan'm evleri... hep Kâbe'nin kıyısına sıralanmışlardır. Ebu Cehil'in evinin olduğu yerde şimdi helâ vardır. Ancak, zikrettiğimiz evlerin hiçbirisi o günkü yapılar değildir. Merak edip arayanlar hiç olmazsa bu evlerin ya yerlerini, ya da mevkilerini öğrenmiş oluyorlar...

6— Arafat: Mekke'nin 25. km. güney doğusunda bir bölgenin adıdır. Vakfe, Zilhicce'nin 9'uncu günü burada yapılır. Cebelü'r-Rahme burada bulunur.
Nemire mescidinin güney kısmı hariç öbür tarafı Arafat bölgesindedir. Bu mescidin güney kısmı Urane vadisi sınırları içindedir. Bu kısımda vakfe caiz değildir.

7— Mescid-i Nemire: Arafat bölgesinde, güney kısmı Urane vadisi sınırları içinde bulunan bir camidir.

8— Cebel-i Rahme : Arafat bölgesinin en "yüksek tepecidir.
Hz. Adem (a.s.) ile Hz. Havva validemizin cennetten sonraki uzun ayrılığın akabinde bu tepede buluştu. Rivayete göre Hz. Adem (a.s.) bir arefe günü öğleden sonra bu tepenin üzerine gelmiş, güneşin batışına kadar affı için bu tepenin üzerinde yalvarmış. Rahmet-i İlâhi bu tepede tecelli ederek Hz. Havva ve Hz. Adem affa mazhar olmuşlar. Bu tepede ikisi buluşmuşlar. Bu buluşma arefe gününde vaki e zamanına rastlar. Hz. Adem ile Havva validemizin buluştukları rivayet edilen yerde beyaz bir taş dikilidir.
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Veda Hutbesini bu tepenin eteklerinde irad etmiştir. Faizi kaldırdığım, ayaklar altına aldığını bizzat devesinden, inerek burada söylemiştir. Veda hutbesini bitirirken, Allah'ın elçiliğini eksiksiz yaptığını, hüccaca tasdik ettirerek, üç defa da «Şahit ol Ya Rabb!...» diye bu dağın eteğinde söylemiştir.
Hacc ve Umre için Mekke'ye giden her mü'min bu tepeye çıkıp dua etmeden geri dönmez, diyebiliriz...

9 — Zübeyda Hanım Suyu: Mekke-i Mükerreme'de iki çeşit su vardır. Bu suların birincisi Zemzem Suyu'dur ki, dinmeden asırlardır akar. Mübarek bir sudur. Bu su hakkında hıemen hemen her mü'minin az-çok bilgisi vardır.
Bahsettiğimiz diğer su ise Mekke bölgesinin havasını teneffüs eden her canlının faydalandığı Zübeyda Hatun Suyu'dur. Bu su hakkında özet olarak şu malûmatı verebiliriz:
Zübeyda Hatun Su'yu Bağdat'tan Mekke'ye akıtılmaktadır. İslâm halifelerinden Harun Reşid'in hanımı Zübeyda Hatun, rivayete göre rüyasında şiddetli susuzluk çekmiş, uyandığında kalkıp soğukça su içtikten sonra tekrar yatmış. Uyuyunca rüyasında tekrar aynı susuzluğu duymaya başlamış. Rüyasında başlamış içecek su aramağa. Telâşlı telâşlı su ararken Rasûlullah (s.a.v.) Efendimize rastlamış. Zübeyda Hatunun bu telâşını gören Efendimiz ona demiş ki:
—-Ya Zübeyda!... Susadığında soğuk sular içip Bağdat'ın serin havasını teneffüs ediyorsun. Kardeşlerini hatırlasana: Hücac şu anda Mekke-i Mükerreme'de kızgın güneşin altında su sıkıntısı çekiyor. Senin efendin Harun Reşid ise Müslümanların halifesidir. Niçin Müslümanları düşünmüyor, Mekke'de bunca hüccacın susuzluktan dudakları yarılırken müslümanların emirinin burada soğuk su içmek yakışmaz demiştir.
İşte bu rüya üzerine Zübeyda hatun Müslümanların emiri Harun Reşid'i uyarmış, zamanın imkânlarıyla Bağdat kıyılarından alınan su yalçın dağlardan aşırılarak Mekke'ye getirilip akıtılmıştır. Bu çalışmalar esnasında bir ara hazinedeki para tükenmiş ve hizmet durmuş. Bunun üzerine Zübeyda Hatun mücevheri erini çıkarıp vererek suyun Mekke'ye bir an evvel götürülmesini sağlamıştır. Bu sebeple o günlerden beri Mekke'ye akıtılan bu suya Zübeyda Hatun suyu denilegelmiştir.
Arafatta Cebel-i Rahme'ye çıkıp bakıldığında bu suyun akıtıldığı yerleri ve depolarını seyretmek mümkündür.

10 —Müzdelife : Arafat ile Mina arasında bir bölgenin adıdır. Arefe (9 Zilhicce) günü güneş battıktan sonra Arafat'tan buraya gelinir. Gece burada geçirilir. Minâ'da şeytana atılacak taşlar buradan toplanır.

Müzdelife ve orada bulunan Meş'aru'l-Haram hac menasikinin ifa edildiği yerlerdendir. Kurban Bayramı akşamı sabahleyin şafağın sökmesiyle güneşin doğması arasına Müzdelife'de bir an da olsa durmak (vakfe yapmak) vacip, geceyi orada geçirmek sünnet, Meş'aru'l-Haram denen Kuzah dağına gitmek ise müstehaptır.


11 — Meş'ari Haram: Müzdelife'de Kuzey dağı (Cebel-i Kuzah) üzerinde bir tepedir. Zirvesinde silindir biçiminde «Mikade» denilen bir taş vardır. Müzdelife'de yapılan vakfenin buranın yakınında yapılması sünnettir.

12— Minâ: Harem sınırları içinde olup müzdelife ile Mekke arasındaki bölgedir.
Büyük, Orta ve Küçük Cemreler burada bulunur. Bayram günleri şeytan taşlama burada yapılır.
Kıran ve Temettü haccı yapanlar kurbanı burada keserler.
Bayram gecelerini Minâ'da geçirmek sünnettir.

13—Hayf Mescidi: Minâ'da Cemre-i Ulâ'nın güneyinde bulunan cami-dir.
İbrahim (a.s.)ın oğlu İsmail (a.s.) Allah rızası için kurban etmeğe getirdiği yer bu mescidin bulunduğu yerdir. Bilindiği gibi Hz. İbrahim (a.s.)'m Hz, İsmail (a.s.)'ı kurban etmek için bu işi,amele döktüğü yer buralarıdır.
Mescid-i Havf ve çevresi şeytanın insana mağlûp olduğu harp meydanını hatırlatır. Allah'a itaati, cesareti, evlât sevgisini, baba şefkatini ve bütün bunlara Allah (c.c.) emrinin galebe çalışını hatırlatır.
Hayf mecsidi Arafat yolundadır. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz buradan her geçişinde bu mescidin kubbesinin  olduğu yere çadırını kurdurmuş, burada istirahat etmiş, Allah (c.c.)'a dualar edip yalvarmıştır.

Bu mübarek yerde bir çok peygamber kabrinin olduğu rivayet edilmektedir. Onun için bu mescide Mescid-i Enbiya da derler. Kapısından girenin sol tarafına gelen bir minaresi vardır. Adem Aleyhisselamın kabrinin burada olduğu söylenmektedir. Rivayete göre Adem aleyhisselam Mekke’de vefat etmiş; oğlu Şit Aleyhisselam onun cenaze namazını kıldıktan sonra Cebel-i Kubeys’e gömmüştür. Nuh Aleyhisselam Tufandan sonra gelip Kabe’yi tavaf etmiş sonra mescid-i Hayf tarafına gitmiş ve vefat edenler oraya gömülmüştür.

14— Sevr Mağarası: Mekke-i Mükerreme'ye 5 km. uzaklıkta bir dağ vardır. Bu dağın ismi Sevr'dir. Dağın tepesinde girilmesi güç gayet dar bir mağara vardır. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Hicret esnasında bu yerde üç gün ikamet etmişlerdir.
Abdullah İbni Abbas (r.a.) eseri olan büyük tefsiri bu mukaddes yerde yazmıştır.
Sevr dağında, Hicaz kıt'asında ne cins ağaç ve ne-badat ve çiçek mevcut ise bu dağda da hepsi vardır.

15— Cennetu'l-Mualla Mezarlığı: Bu kabristan çok eski bir kabristan olup burada bir çok sahabi ve İslâm ulusu yatmaktadır. Hz. Hatice (r. anhe) validemiz de bu mezarlıkta yatmaktadır. Burasını da ziyaret edip fatihalar okunmalıdır.

16— Cin Mescidi: Cennetül-Mualla mezarlığının Mekke tarafındadır. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bir kaç defa olmak üzere cinlerle burada görüşmüşlerdir.



NOT:(Mekkede yıkılan tarihi eserler)
Mina'da daha önceleri var olan ancak yol çalışmaları sebebiyle yıkılan kutsal mescitler gibi yıkılacak. Mina'nın ortasında, Kevser Sûresi'nin nâzil olduğu "Kevser Mescidi" mevcuttu. Büyük Şeytan'a yakın "Biat Mescidi" vardı. Hz. İbrahim'in, üzerinde koçu kurban ettiği kayanın bulunduğu "Kebş Mescidi" vardı. Safaih ve Mina Mescitleri gibi târihî husûsiyeti olan başka mescitler de mevcuttu. Bunların hepsi Suûdî idâresi tarafından, modernleştirme çerçevesinde yıkıldı.
Mekkelilerin fetih günü Peygamberimize biat ettikleri yer olan Sûk el-Ganem'de (Koyun Pazarı) bulunan "Biat Mescidi" de yok artık. İslam dîni dünyanın dört bir yanına buradan yayılmıştı hâlbuki. Fakat bugünlerde bu mescidin yeri dahi belli değil.
Peygamberimizin en büyük mûcizelerinden biri olan Şakk-ı Kamer (Ayın ikiye bölünmesi) mûcizesi Mina'da gerçekleşmişti. Efendimiz'in işâret buyurmasıyla ay ikiye bölünmüş, yarısı Ebû Kubeys Tepesi'nin üstünde, diğer yarısı da Kuaykaan Dağı üzerinde görünmüştü. Bu büyük mûcizeye işâret olarak Ebû Kubeys Tepesi üzerine bir mescid yaptırıldı. Şakk-ı Kamer Mescidi ismiyle bilinen bu mescid de, bu mescidin üzerinde bulunduğu Ebû Kubeys Tepesi de yok şu anda. Hattâ o Ebû Kubeys Tepesi ki; Cennet'ten gelmiş bir taş olan Hacer'ul-Esved bu tepeye indirilmiş, Hz. İbrahim insanları bu tepeden hacca dâvet etmiş, Hz. Muhammed peygamberliğini ilk bu tepede îlân etmiş ve insanları ilk defâ açıktan açığa bu tepeden İslâm'a dâvet etmişti. Hz. Âdem, Hz. Şit ve Hz. Havvâ'nın mezarlarının da burada olduğu mervîdir. Şu an bu tepenin olduğu yerde, hacca gelen devlet büyüklerinin ağırlandığı Kral Sarayı boy gösteriyor.



MEKKE, HARİTA VE KROKİLER:
















mekke harita kroki


hac kroki mekke foto








HAC BÖLGESİ VE ZİYARET YERLERİ

mina tüneller


AKABE BİAT YERİ:

DETAY İÇİN: http://islamifotovideo.blogspot.com.tr/p/akabe.html

MÜZDELİFE- MEŞALİ HARAM :
müzdelife - meşaril haram



müzdelife meşaril haram









MESCİDİ HAYF :Peygamberlerin namaz kıldığı ,Hz. Ademin mezarının olduğu yer!
Mina’da birince cemrenin ( küçük şeytan ) hemen yakınında yer alan Mescid-i Hayf, Resul-u Ekrem’in Veda haccında çadır kurduğu ve cemaatle namaz kıldığı yerdedir. Resul-u Ekrem’in namaz kıldığı bu yerin etrafı daha sonra duvarla çevrilip mescid haline getirilmiştir. Abbasi halifesi Vasik Billah tarafından imar edilen mescid, daha sonraki devirlerde çeşitli İslam devleri ve Osmanlılar tarafından tamir edilmiş, Suudi hükümetlerinin yeni düzenlemeleri sırasında tamamen yıktırılarak ek binalarıyla birlikte 25 dönümlük arazi üzerine yeniden inşa ettirilmiştir. (1987)Burada 70 peygamberin namaz kıldığı , 70 peygamberin mezarının olduğu hadis olarak rivayet edilmiştir.(Fakihi, Tebarani, Hakim,) Hz.Ademin mezarının  burada  olduğu rivayeti vardır.(Fakihi, İbn Asakir)
























MESCİDİ NEMİRE : Veda hutbesinin okunduğu yer!

Peygamber (s.a.s) hac zamanı Mina'ya geldiğinde öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarını burada kılmış ve güneş doğuncaya kadar istirahat etmiştir. Kendisine Nemire de kıldan bir çadır kurulmasını emir buyurduktan sonra Meş'ar-i Haram'a doğru yola koyulmuştur. Müzdelife'ye geldiğinde durmayarak Arafat'a varıncaya kadar yoluna devam etmiştir. Arafat'a vardığı zaman çadırın Nemire'de kurulmuş olduğunu görmüş, güneş batıya meyledinceye kadar burada istirahat ettikten sonra, insanlara hitabetmek üzere Kasva adlı devesine binerek Arafat vadisine inmiştir




Nemire mescidi




Detay için: Arafat



MİNA - ŞEYTAN TAŞLAMA :



















KABE :
Detaylı resimler için
http://islamifotovideo.blogspot.com.tr/p/blog-page_14.html



KABE MEKKE

kabenin içi

kabe 1890 ecyad  kalesi eski

hz ismailin kurban edileceği yer - mina

mekke - mina - ibrahimin kurban edileceği yer





MAKBERATU ŞUBEYKE: 













HZ. MUHAMMED'İN EVİ:



peygamberin doğduğu ev foto mekke















MEKKE TARİHİ:













BATNI NAHLE SAVAŞ BÖLGESİ :




ABDULLAH İBNİ ÖMERİN MEZARI:

Abdullah bin Omer bin Hattab RA . Mekkede Medine yolu uzerindeki Zahir Semtinde Suheda Mevkiinde kucuk bir mezarligin karsisidaki evin bahcesinde medfundur.



Detaylı foto için bknz:


TUFLE KUYUSU USFAN / MEKKE : (RECİ KUYUSU TARAFINDA)
Bi’r-u Tefle: Peygamberimiz, Hudeybiye’ye giderken bu kuyunun olduğu yerde geceyi geçirmiştir. Bu kuyunun suyu çok acı olduğu için içilmezdi. Bunun üzerine Efendimiz ağzına biraz su alıp tekrar kuyuya boşalttıktan sonra, kuyunun suyu çok tatlı bir su haline gelmiştir.









PEYGAMBERİN MEKKENİN FETHİNDEN ÖNCE ORDUSUNU BÖLÜKLERE AYIRDIĞI YER:
 Zİ TUVA (BİRİ TUVA'NIN OLDUĞU YER)






MESCİDİ ŞECERE:

Merve Tepesi’nin karşısında Peygamber Efendimiz’in(sas) doğduğu eve yüzünüzü dönerseniz sırtınızın baktığı tarafta bir yol ileriye doğru uzanmaktadır. Bu yolu takip ettiğinizde hem Cennetü’l- Mualla’ya varır hem de bu yol üzerindeki birkaç tarihî mekânı da görme fırsatı elde edersiniz.

Eskiden Benî Hâşim Mahallesi’nin bulunduğu bu dağı sağınıza alıp Merve Tepesi’ni de solunuza alarak önünüzde uzanan yolu takip ettiğinizde öncelikle yolun solunda Şecere adında bir mescit karşılar sizi. Mescidü’ş-Şecere’nin bulunduğu yer Efendimiz(sas) ile ilgili bir hatıranın muhafaza edildiği yerdir.


RAYE MESCİDİ:





CİN MESCİDİ:





CİRANE : HUNEYN SAVAŞI TAKSİMAT YERİ



AYN-I ZÜBEYDE (Zübeyde Suyu):

Bknz: http://islamifotovideo.blogspot.com.tr/search/label/z%C3%BCbeyde%20su%20yolu%20mekke


YENİ MEKKE: