MEDİNE FOTO


Medine-i Münevvere'de Ziyaret Edilecek Yerler:


1— Mescid-i Nebevi ve Peygamber (s.a.v.) Efendimizin Kabr-i Şerifleri. Ziyaret usul ve adabına burada işaret edildi.Padişah Abdulmecid zamanında , hattat Abdullah Zuhli tarafından hat yazıları yazdırılmıştır.

2— Cennetü'l-Bakî: Medine-i Münevvere'nin mezarlığıdır. Bu mübarek kabristanda Efendimizin amcası Hz. Abbas, torunu Hz. Hasan, damadı ve üçüncü halife Hz. Osman, halası Hz, Safiyye, çocuğu Hz. İbrahim, kızı Rukiye, Fatıma, mübarek hanımları başta olmak üzere sahabe ve tabiûndan bir çok zevat burada medfundur. Cennetü'l Bakî, anlatmakla bitmeyecek burcu burcu kokan mukaddes bir mekândır.


3— Kübâ Mescidi: Medine'ye yaya bir saat mesafededir. Hicret esnasında Peygamber (s.a.v.) Efendimiz tarafından yaptırılmıştır. Tevbe sûresi, âyet: 108'de «...Takva mescidi diye isimlendirilmiştir. Efendimiz Medine'de olduğu zaman her cumartesi bu mescidi ziyaret eder namaz kılarlardı.







4— Mescid- Cum'a: Küba'da namazını kılıp Medine'ye yürüyenler sağda Mescid-i Cum'aya rastlarlar. Bu mescidde Cum'a namazı farz oldu. İlk Cum'a namazı da burada kılındı.

5— Fatımatü'z-Zehra Mescidi: Hz. Fatıma'nın evinin yerine yapılmıştır. Caminin bir özelliği de minarenin şerefesinin el değirmenine benzemesidir. Hz. Fatıma validemiz ömrünün sonuna kadar hiç kimseye muhtaç olmadan kendi el değirmeni ile kendi ununu öğüterek ihtiyacım gidermiştir. Minarenin Şerefesi bu anıya izafeten değirmen şeklinde yapılmıştır.

6—Gamame Mescidi: Mescidi Nebevi'nin tam karşısındadır. Gamame Peygamber (s.a.v.) Efendimiz hayatta iken üzerinde gezen buluta izafeten yapılmıştır. Gamame mescidinin bulunduğu yer bu bulutun mekân tuttuğu yerdir. Peygamber Efendimiz evine girdiği zaman bulut bu mescidin olduğu yere gelir. Efendimiz evden çıkıncaya kadar beklerdi. Bulutun görevi efendimizi gölgelemekti. Efendimiz vefat edince bu bulut bir hafta kadar yine burada beklemiş, sonra da kaybolup gitmiştir.
Sahabe buranın kaybolmaması için küçük bir mescid yaptırmıştır. Bu mescid Yavuz Sultan Selim zamanında büyütülmüş ve yenilenmiştir. Şimdi bu haliyledir.

7— Ömer Mescidi: Gamame mescidinin yakınındadır. Hz. Ömer'in evi burada imiş. Devlet reisliğini bu evden yapmıştır.

8—Mescid-i Ali: Mescid-i Ömer'in az ilerisindedir. Hz. Ali'nin evi burası imiş.

9 — Yedi Mescidler: Hendek harbinin yapıldığı yere yedi-mescidler denir. Mescid-i Nebeviyye'ye 8 Km.'dir.. Mescidler hendek harbinde orduya kumanda, eden komutanların harb vaziyetlerine göre yapılmıştır. Hz. Fatıma (r. anhe) de savaşta bulunmuş, onun çadırının olduğu yere de bir mescid yapılmıştır.



Detaylı fotoğraflar için bknz: http://muhammedin.blogspot.com.tr/p/hz.html


10 — Sinan Mescidi: Mimar Sinan'ın bir hac yolculuğu esnasında 40 günde yaptığı ince minareli tek kubbeli sırf kara taştan yapılmış bir camidir.

11—Mescid-i Kıbleteyn : İki kıbleli mescid demektir. Efendimiz namaz kılarken önceleri mescid-i Aksa'ya yöneliyordu .Bir öğle namazının farzının üçüncü rek'a-tında (başka bir rivayette ikindi namazında) Kabe'ye yönelme emri geldi. Peygamber Efendimiz namazda Mescid-i Haram'a yöneldi. Bunun için bu mescide iki kıbleli mescid denir.

12— Hz. Osman Kuyusu :(Rume Kuyusu) Medine'ye 7-8 km. mesafede Türkiye cihetine düşen kısımdadır. Yeşillikler arasındadır. Efendimiz zamanında bu kuyu bir yahudinin malıydı. Yahudi müslümanlara karşı bu kuyunun suyunu silâh olarak kullanıyordu. Yahudi kuyuyu satılığa çıkarınca Hz. Osman malının büyük bir kısmını satarak kuyuyu satın aldı Müslümanlara bağışladı. Bu yöre halen yeşilliktir.

13— Nübüvvet mührünü alan kuyu: Cum'a Mescidi yakınında Hz. Osman'ın nübüvvet mührünü düşürdüğü kuyudur.

14— Hz. Selman'ın hurmalığı: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Medine'ye gelince Hz. Selman Müslüman oldu. Bir köle idi. Sahibi azad olması için üçyüz hurma fidanı dikmesini istiyordu. Durumu Hz. Selman Peygamberimize iletti. Efendimiz sahabilere emir buyurdu. 300 çukur açıldı. Her bir çukura Efendimiz tükürdü. Her şahabı birer fiden dikti .Hz. Selman'ın diktiği fidan hariç diğerleri hep yeşerdi. Hz. Selman'ın fidanının da yeşermesi için Efendimiz dua etti. Fidan yeşerdi. Dikenin bile bitmediği bu taşlık yerdeki hurmalık olunca Hz. Selman azad oldu. İsmi de Selman hurmalığı kaldı. Son yıllarda hacıların aşırı hareketini önleyemeyen Suud devleti hurmalığı greyderlerle yerle bir etti. Orası hâlâ Selman hurmalığı diye ziyaret edilmektedir.

15— Uhud Şehitleri: Rasûlullah (s.a.v.)'m amcası Hz. Hamza ve Uhud savaşının diğer şehidleri Uhud dağı eteğinde metfundurlar. Ziyaretin Perşembe günü yapılması müstahsen görülmüştür.





16— Hz. Eyyûb Sultanın evi: Eskiden Mescid-i Nebevinin kıblesi tarafında mescid ile karşı karşıya idi , İçi ziyarete açık olmayıp evin duvarında «Hz. Eba Eyyubü'l-Ensari'-nin evi» diye yazı vardı. Bu ev Peygamber efendimizin Medine'ye hicretlerinde misafir kaldığı evdir.



MEDİNE KROKİSİ






                                                

HZ FATIMA BİNTİ HÜSEYİN BİNTİ ALİ'NİN EVİ:






BULUT MESCİDİ:












HZ ÖMER ÜL FARUK MESCİDİ:

HZ EBU BEKİR MESCİDİ:





RUME KUYUSU :



















MUSABBAH MESCİDİ :









KUBA MESCİDİ:



SUKYA MESCİDİ:

SECDE (EBU ZER) MESCİDİ:


HENDEK SAVAŞI ŞEHİTLERİ:


EL AZUZ MESCİDİ:

MUSTARAH MESCİDİ: 


FESİH MESCİDİ:

ZIRH MESCİDİ :


ŞEMS MESCİDİ



ZU KARED SAVAŞ BÖLGESİ:


SELMANI FARİSİ'NİN EFENDİSİ İÇİN DİKTİĞİ HURMA BAHÇESİ:

KAAB İBNİ EŞREFİN EVİ:

BENİ KUREYZA BÖLGESİ:

EBU CEHİL'İN EVİ:






ESKİ VE YENİ MEDİNE KARŞILAŞTIRMASI:






ESKİ MEDİNE VİDEO :